Suscríbete a nuestro boletín de novedades y recíbelo en tu email.
Desenvolupament del currículum del mòdul d'Automatismes industrials corresponent al Cicle Formatiu de Grau Mitja d'InstalÀlacions electriques i automatiques de la familia professional d'Electricitat i Elelctrònica.
En la proposta que presentem hem tingut molt en compte la dificultat que a la practica tenim els docents per poder impartir tot el currículum en el temps assignat, així com les capaciatats que l'alumnat quan comença a cursar el cicle formatiu. Així, doncs, volem que sigui una proposta creïble com a llibre de text, es a dir, que es pugui impartir en la seva totalitat.
A mes, hem desenvolupat el currículum d'una manera especial: no com un mòdul completament independent, sinó de manera integradora dins el conjunt dels mòduls del cicle, evitant possibles reiteracions i solapament de continguts entre ells.
El llibre s'ha estructurat en set unitats didactiques que podem agrupar en tres blocs:
- Automatismes cablejats i programables. Introduïm aquest primer bloc repassant les magnituds basiques i, d'una manera molt senzilla, els fonaments matematics dels automatismes, així com tambe la seva representació i simboloigia (Unitat 1). Dediquem tota la unitat 2 al tractament dels automatismes cablejats incloent-hi -abans de proposar el muntatge dels circuits al taller o laboratori-, les principals normes elèctriques per a treballar amb seguretat. En la Unitat 3 tractarem els automatisme programables destacant-ne els principals avantatges respecte dels cablejats.
- Cablatge i instalÀlació dels quadres elèctrics. Comencen aquest bloc presentant les eines i operacions mes importants que un tècnic sol realitzar, actualment, en el proces d'instalÀlació i muntatge d'un quadre elèctric. Tambe s'indiquen les precaucions que s'han de seguir per treballar amb seguretat amb les eines i maquines-eina; així com la utilització dels equips de prortecció individual (EPI) per evitar riscos mecÓnics (Unitat 4). En la unitat 5 presentem els quadres elèctrics i les principals característiques que cal considerar per a una correcta elecció en funció de l'aplicació. Tambe s'estudien en aquesta unitat els principals riscos elèctrics i es relacionen els diferents tipus d'EPI per a protegir-lo.
- Analisi, diagnòstic i reparació d'avaries. En aquest bloc s'explica la metodologia que s'ha de seguir per poder diagnosticar l'existència d'avaries (Unitat 6), i tambÚ la manera d'actuar per reparar-les (Unitat 7).
Totes les unitats estan articulades en apartats i subapartats en els quals es proposen exemples resolts per facilitar la consolidació dels conceptes i procediments. Amb la mateixa intenció, al final de cada apartat, es proposen diferents activitats. Per acabar, cada unitat didactica es clou amb una autoavaluació.