Detalle del libro
Ver Índice
1 Seguridade
1.1. Introdución
1.2. Os riscos
1.2.1. Concepto de risco
1.2.2. Factores de risco
AUTOAVALIACIÓN 1
SOLUCIÓNS
1.3. Medidas de prevención e protección
1.3.1. Tipos de prevención
1.3.2. Técnicas preventivas
1.3.3. Tipos de protección
1.4. A sinalización
1.4.1. Tipos de sinais
1.4.2. Criterios para o emprego da sinalización
1.4.3. Elección do tipo de sinal axeitado
1.4.4. Cores de seguridade
1.4.5. Sinais en forma de panel
1.4.6. Sinais luminosos e acústicos
1.4.7. Comunicacións verbais
1.4.8. Sinais xestuais
1.4.9. Sinalizacións diversas
AUTOAVALIACIÓN 2
SOLUCIÓNS
1.5. Sinistros
1.5.1. Clases e causas
1.6. Sistemas de detección e alarma
1.7. Evacuacións
1.7.1. Tipos de evacuación
1.7.2. Premisas fundamentais do plan de evacuación
1.7.3. O proceso de evacuación
1.8. Sistemas de extinción de incendios
1.8.1. Métodos e medios
1.8.2. Axentes extintores: auga, escuma, anhídrido carbónico e po
1.8.3. Materiais móbiles e fixos
EXERCICIO 1
SOLUCIÓNS
1.9. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 3
SOLUCIÓNS
2 Primeiros auxilios
2.1. Introdución
2.2. Definición de primeiros auxilios
2.3. Como actuar ante unha urxencia
2.4. Alerxias
2.5. Dificultade respiratoria ou asfixia
2.6. Contusións
2.7. Lesións oculares
2.8. Hemorraxias
2.9. Queimaduras
2.10. Reanimación cardiopulmonar
2.10.1. Respiración artificial
2.10.2. A masaxe cardíaca
EXERCICIO 2
SOLUCIÓNS
2.11. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 4
SOLUCIÓNS
3 Hixiene e calidade do ambiente
3.1. Introdución
3.2. Hixiene
3.2.1. Concepto de hixiene
3.2.2. Zonas de risco
3.2.3. Obxectivos de hixiene e calidade do ambiente
3.3. Parámetros de influencia nas condicións hixiénico-sanitarias
3.3.1. As persoas
3.3.2. Instalacións: concepción e ordenación, estruturas exteriores e funcións dos locais
3.3.3. Sistemas eléctricos, de auga e de ventilación
3.4. Hixiene persoal
3.5. Hixiene nos transportes e na circulación
3.5.1. Riscos de contaminación de produtos e materiais durante o transporte
3.5.2. Organización de circuítos de diferentes tipos de produtos e materiais
3.6. Fenómenos de degradación
3.6.1. Degradacións físicas
3.6.2. Degradacións químicas
AUTOAVALIACIÓN 5
SOLUCIÓNS
3.7. Medidas de prevención
3.7.1. Prevención da contaminación
3.7.2. Prevención das degradacións físicas
3.8. Confort e ambientes de traballo
3.8.1. Factores técnicos de ambiente
3.8.2. Ventilación dos locais: principios de ventilación e instalacións de ventilación
3.8.3. Climatización dos locais: temperatura interior e confort, tipos de quentamento, sistemas de regulación e de seguridade
3.8.4. Iluminación dos locais
3.8.5. Tipos de luces: incandescentes e fluorescentes
3.8.6. Aparatos de iluminación e modos de iluminación
3.8.7. Mantemento das fontes luminosas e aparatos de iluminación
3.8.8. Efectos da luz sobre materiais e produtos
3.8.9. Acústica
3.9. Métodos de conservación e manipulación de produtos
3.9.1. Produtos que se deben conservar
3.9.2. Principais métodos e técnicas de conservación
3.9.3. Riscos sanitarios motivados pola inadecuada conservación de produtos
3.9.4. Principios básicos de manipulación
3.10. Normativa de seguridade e hixiene
EXERCICIO 3
SOLUCIÓNS
3.11. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 6
SOLUCIÓNS
APÉNDICE
RESUMO
EXAME
BIBLIOGRAFÍA
Este manual correspóndese co módulo de “Comportamentos Ligados á Seguridade e Hixiene” do certificado de profesionalidade da ocupación de “Dependente de Comercio”, segundo o Real decreto 1393/1995, e do certificado de profesionalidade da ocupación de “Caixero”, segundo o Real decreto 1996/1995.
Neste material didáctico, que Ideaspropias Editorial lle presenta, analízanse diversos aspectos relacionados coa prevención de riscos para o sector comercio. Deste xeito, trátanse as medidas de seguridade, os primeiros auxilios, a hixiene e a calidade do ambiente, e as medidas de prevención.
O obxectivo xeral do manual é prever os riscos no traballo e determinar accións preventivas ou de protección da saúde, minimizando os factores de risco e aplicando as medidas sanitarias de primeiros auxilios en caso de accidentes ou sinistros.
Os destinatarios aos que vai dirixido este material didáctico son aqueles traballadores que se dedican a esta profesión ou desexen facelo no futuro. Con el lograrán ampliar os seus coñecementos en seguridade e hixiene no ámbito laboral.