Detalle del libro
Ver Índice
1. Seguridade alimentaria. Perigos biolóxicos, químicos e físicos en alimentación
1.1. Introdución
1.2. A seguridade alimentaria
1.3. Perigos na alimentación
1.3.1. Perigos biolóxicos
1.3.2. Perigos químicos
1.3.3. Perigos físicos
EXERCICIOS 1
SOLUCIÓNS
1.4. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 1
SOLUCIÓNS
2. Que é a appcc
2.1. Introdución
2.2. Definición e características
2.3. Conceptos básicos
2.4. Obxectivos e vantaxes dun sistema appcc
2.5. Principios da appcc
2.5.1. Identificación de perigos e accións preventivas
2.5.2. Identificación de puntos de control
2.5.3. Establecemento de niveis de control
2.5.4. Establecemento dun sistema de vixilancia
2.5.5. Establecemento de medidas correctoras
2.5.6. Establecemento de procedementos de verificación
2.5.7. Establecemento dun sistema de rexistros
EXERCICIOS 2
SOLUCIÓNS
2.6. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 2
SOLUCIÓNS
3. Como levar á práctica un autocontrol baseado no sistema appcc
3.1. Introdución
3.2. Requirimentos previos
3.3. Secuencia lóxica para a aplicación do sistema
3.3.1. Formación do grupo de traballo
3.3.2. Análise dos produtos elaborados
3.3.3. Determinación do uso ao que se vai destinar
3.3.4. Elaboración dun diagrama de fluxo
3.3.5. Verificación in situ do diagrama de fluxo
3.3.6. Identificación e análise de perigos
3.3.7. Determinación dos puntos de control
3.3.8. Establecemento dos niveis de control para cada pcc
3.3.9. Establecemento de procedementos de vixilancia para cada pcc
3.3.10. Establecementos de medidas correctoras
3.3.11. Verificación do plan appcc
3.3.12. Establecemento e mantemento dun sistema de documentación e rexistros
3.4. Elaboración de táboas de xestión
3.5. Prerrequisitos de puntos críticos
3.5.1. Plan de limpeza e desinfección
3.5.2. Plan de desinsectación e desratización
3.5.3. Plan de mantemento de instalacións, equipos e ferramenta
3.5.4. Plan de formación de manipuladores
3.5.5. Plan de control de augas
3.5.6. Plan de control de provedores
3.5.7. Plan de trazabilidade
3.5.8. Plan de eliminación de residuos
3.5.9. Plan de termoconservación
3.5.10. Plan de transporte
EXERCICIOS 3
SOLUCIÓNS
3.6. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 3
SOLUCIÓNS
4. Verificación do sistema
4.1. Introdución
4.2. Verificación do sistema
4.3. Finalidade da aplicación de auditorías no sistema appcc
EXERCICIOS 4
SOLUCIÓNS
4.4. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 4
SOLUCIÓNS
5. O futuro da appcc
5.1. Introdución
5.2. Norma ISO 22000:2005
5.2.1. Obxectivos da norma ISO 22000:2005
5.2.2. Usuarios da norma ISO
5.2.3. Requisitos para organizacións
5.2.4. Aspectos sobresalientes da ISO 22000
EXERCICIOS 5
SOLUCIÓNS
5.3. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 5
SOLUCIÓNS
ANEXO I Lexislación aplicable
ANEXO II
RESUMO
EXAME
BIBLIOGRAFÍA
Imaxinan que os produtos alimentarios que consumimos non pasasen uns controis de calidade? Os alimentos, como materia orgánica que son, estarían expostos a multitude de perigos potenciais que producirían a súa contaminación (perigos biolóxicos, químicos e físicos) e nós como consumidores, trala inxestión deses alimentos, estariámonos arriscando a contaxiarnos de calquera enfermidade de transmisión alimentaria ou a que o noso organismo sufrise algún dano.
O sistema APPCC (Análise de Perigos e Puntos de Control Crítico) é un procedemento metódico, científico e predominantemente preventivo que, utilizado ao longo da cadea de subministración do alimento proporciona un elevado índice de seguridade respecto á calidade hixiénico-sanitaria deste, é dicir, avala que o produto cumpre certas normas de limpeza, conservación, transporte...
A nova Norma ISO 22000 é un sistema de xestión en materia de seguridade aplicable á cadea de abastecemento de alimentos e, polo tanto, unha ferramenta para implementar o sistema APPCC. Esta norma está avalada internacionalmente e tódolos sistemas de xestión de inocuidade de alimentos que a cumpren son susceptibles de certificación.
O obxectivo principal deste manual, que Ideaspropias Editorial lle presenta, é proporcionar ao lector a través dunha metodoloxía didáctica, un coñecemento teórico-práctico do sistema APPCC, da súa importancia, dos seus principios e da súa aplicación.