Detalle del libro
Ver Índice
1. Seguridade alimentaria. Perigos biolóxicos, químicos e físicos en alimentación
1.1. Introdución
1.2. A seguridade alimentaria
1.3. Perigos na alimentación
1.3.1. Perigos biolóxicos
1.3.2. Perigos químicos
1.3.3. Perigos físicos
EXERCICIOS 1
SOLUCIÓNS
1.4. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 1
SOLUCIÓNS
2. Que é a APPCC
2.1. Introdución
2.2. Definición e características
2.3. Conceptos básicos
2.4. Obxectivos e vantaxes da APPCC
2.5. Principios da APPCC
2.5.1. Identificación de perigos e accións preventivas
2.5.2. Identificación de Puntos de Control
2.5.3. Establecemento de niveis obxectivo ou límites críticos
2.5.4. Establecemento dun sistema de vixilancia e monitorización
2.5.5. Establecemento de medidas correctoras
2.5.6. Establecemento de procedementos de verificación
2.5.7. Establecemento dun sistema de rexistros
EXERCICIOS 2
SOLUCIÓNS
2.6. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 2
SOLUCIÓNS
3. Funcionamento dun sistema APPCC
3.1. Introdución
3.2. Requirimentos previos
3.3. Prerrequisitos de Puntos Críticos
3.3.1. Concepto e importancia do plan de limpeza e desinfección
3.3.2. Concepto e importancia do plan de desinsectación e desratización
3.3.3. Concepto e importancia do plan de mantemento de instalacións, equipos e ferramenta
3.3.4. Concepto e importancia do plan de formación de manipuladores
3.3.5. Concepto e importancia do plan de control de augas
3.3.6. Concepto e importancia do plan de eliminación de residuos
3.3.7. Concepto e importancia do plan de termoconservación
3.3.8. Concepto e importancia do mantemento da cadea de frío no transporte de alimentos
3.4. Encher os rexistros. Importancia no sistema
EXERCICIOS 3
SOLUCIÓNS
3.5. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 3
SOLUCIÓNS
4. Verificación do sistema de APPCC
4.1. Introdución
4.2. Verificación
4.3. Finalidade da aplicación de auditorías
EXERCICIOS 4
SOLUCIÓNS
4.4. Resumo de contidos
AUTOAVALIACIÓN 4
SOLUCIÓNS
RESUMO
EXAME
ANEXO
BIBLIOGRAFÍA
Na actualidade, coñecer as medidas de control de seguridade dos alimentos é un aspecto fundamental que teñen que ter en conta todos os elos da cadea alimentaria. Os constantes cambios na produción alimentaria lévannos a preocuparnos pola saúde, xa que nos podemos atopar con distintas ameazas, como son os perigos biolóxicos, químicos e físicos.
Que podemos dicir sobre o concepto de APPCC? As siglas fan referencia á Análise de Perigos e Puntos de Control Crítico, polo que este manual daranos as pautas indicadas para facer fronte aos inconvenientes que se nos presenten á hora de manipular alimentos e serviranos de guía para tomar as decisións e as actuacións máis acertadas.
Do mesmo xeito, estableceranse as formas de control que se deben aplicar para asegurar un bo sistema de calidade da cadea alimentaria, co que nos remitiremos aos tipos de auditorías e outras formas de verificación.
A finalidade que Ideaspropias Editorial persegue con este material didáctico, é aproximar o lector ao entendemento do que a seguridade alimentaria leva consigo.